dimecres, 20 de desembre del 2017

CALDERETA DE LLAMÀNTOL

Ja quasi tenim aquí el Nadal! Per aquestes festes, les taules de les cases es vesteixen de gala i, s’hi posen receptes amb ingredients especials, que si bé no s’utilitzen en el dia a dia, degut al seu elevat preu, en aquestes ocasions, s’ho valen!
En aquest cas, al blog de Restaurant Palouet, et presentem un entrant que, si bé és una mica elaborat, el resultat final s’ho val. El seu ingredient estrella, el llamàntol, cuinat en una clàssica caldereta.
Us animem a provar-ho i de ben segur que quedareu la mar de bé davant dels vostres convidats!

Ingredients (4 persones):
-          4 llamàntols
-          300 grams de galeres
-          300 grams de crancs de platja
-          200 grams de musclos
-          200 grams de cloïsses
-          300 grams de ceba
-          4 tomàquets
-          4 patates mitjanes
-          3 dents d’all
-          1 cullerada sopera de pebre vermell
-          60 grams d’avellanes
-          60 cl. de conyac
-          ½ bitxo (caiena)
-          Oli d’oliva suau
-          Sal
-          Aigua

Preparació:

El primer pas que farem per tal de preparar la nostra caldereta de llamàntol, serà posar una cassola, on ja hi prepararem tota la caldereta, amb un bon raig d’oli, a foc mig. Allà hi courem les galeres, prèviament les salem lleugerament, fins que quedin marcades i les retirarem. Acte seguit, fem el mateix amb els crancs: els salem una mica, els marquem i els retirem.


Procedirem a preparar el llamàntol: el primer que farem serà separar el cap del cos i partir-lo per la meitat, seguidament partirem el cos en tres trossos hi traurem les dues pinces. Les pinces, les trencarem una mica amb una mà de morter, per tal de poder-les coure millor i de menjar-nos-les amb més facilitat. A l’hora de marcar el llamàntol, primer posarem el cap, que prèviament haurem salat lleugerament, partit per la meitat a daurar i quan estigui a punt el retirarem. Seguirem el mateix procés tant amb les pinces com finalment amb el cos.

Amb el marisc ja marcat, procedirem a tallar la ceba ben fina, salar-la amb moderació i sofregir-la a foc lent, aprofitant el mateix oli que haurem fet servir per coure el marisc i que hi haurà deixar tot el seu sabor.
Una vegada la ceba hagi estat 5 minuts al foc, hi afegirem la patata, tallada a daus petits i lleugerament salada. La tindrem al foc uns 10 minuts. Si durant aquest temps veiem que s’ha absorbit molt l’oli, en podem afegir més de nou. És molt important que tot això ho fem a foc lent, amb molta cura de que no es cremi.

En tota aquesta estona que tenim la ceba i la patata coent-se, podem aprofitar per agafar els caps dels llamàntols i, tota la part que sigui comestible (tota la carn), treure-la rascant i reservar-la. De les carcasses que ens quedaran, en farem un brou, que serà tant simple com posar-les en aigua i deixar que vagin bullint.

Quan la patata, que tenim al foc, hi porti 10 minuts, hi afegirem l’all, que es dauri lleugerament. Quan estigui llest, afegim també el tomàquet. Aquest, haurà de ser tallat a dauets, sense pell ni llavors i l’haurem de salar una mica.
Tindrem el tomàquet durant uns 5 minuts al foc i, quan ens sembli que estigui fet, hi posarem el bitxo.

Acte seguit, hi tirem la carn del cap del llamàntol, les galeres i els crancs. Hi afegim el conyac i deixem que se n’evapori l’alcohol.
Afegim el brou que hem fet de llamàntol. La mesura de brou ha de doblar la dels altres ingredients. És a dir, hi hem d’afegir brou fins a cobrir els aliments que ja hi hem posat i, una vegada fet, doblar aquesta quantitat.
Deixem que bulli amb la cassola sense tapar durant una 25 minuts. En aquest punt, ho tastem i ho rectifiquem de sal. Compte! Hem de deixar que la caldereta sigui una mica menys salada del que normalment ens agradaria.


En aquest moment, afegim el pebre vermell i l’avellana, prèviament picada.
Tota aquesta elaboració, la podem deixar feta d’un dia per altre o amb hores d’antelació.



Al moment d’enllestir la preparació doncs, l’únic que ens cal fer és tornar a escalfar l’olla i afegir-hi els musclos, les cloïsses i els cossos i les pinces dels llamàntols. Caldrà bullir-ho fins que els musclos i les cloïsses s’obrin. Aquests dos ingredients, ens acabaran d’aportar la sal que ens falta. No obstant, en aquest moment ho tornem a tastar i a rectificar de sal.
I ja es pot servir!

Un plat de ben segur boníssim, ja que els ingredients que hi hem posar, no fallen! 
Bon profit i BONES FESTES!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada